NYUGDÍJ

Összefoglaló
45 hónap svájci munkát követően
31 évesen
Fontos információk: Svájcban 3 pilléres a nyugdíjrendszer, ebből az első pillér az AHV, a második a BVG vagy másnéven PK, a harmadik pedig a magánnyugdíj pénztár.
Az AHV levonások a bérpapírján kb 5.3 %-ot tesz ki, amit majd Ön 65 éves korában kap meg élete végéig, havi járadék formájában magyar vagy svájci számlaszámra. Nem automatikus a kifizetése, hanem Önnek kell kezdeményezni a 6-12 hónapig elhúzódó ügyintézést - vagy az irodánk szakértelmére bízza - a 64. életévét (Hölgyek 63.) betöltött hónap utolsó napjáig. Az ügyintézést fél évvel a születésnapja előtt el kell kezdeni!

A BVG / PK pillért 50 -50 %-ban fizeti a munkavállaló és a munkáltató. Sajnos gyakran előfordul, hogy a munkáltató nem fizeti be ezt az egyébként nagyon fontos járulékot. Évente kb 3000 - 10.000 chf gyűlik a munkáltató által kiválasztott kasszánál. Fontos tudni:- 25 éves korig nem kell bvg-t fizetni- temporär cég az első 3 hónapban nem köteles fizetni- ha Svájcot elhagyja, visszakapja a befizetett pénzt, mindegy az életkora és hány évet dolgozott Svájcban- ha vállalkozó lesz Svájcban, akkor is kikérheti- ha ingatlant vesz Svájcban, arra is ki tudja kérni- ha több munkáltatója is volt már Svájcban, akkor nagyon nagy valószínűséggel több kasszánál van a pénze, ezt érdemes 1 kasszához (az utolsó munkáltató által kiválasztott) átvezetni.
A 3. pillért Ön választja meg, hogy melyik kasszának és havonta mekkora összeget tud gyűjteni 3a vagy 3b formában. Jelentős adókedvezménnyel jár ill. elengedhetetlen akkor, ha Ön Svájcban kívánja élni a nyugdíjas éveit is. Kellő figyelmességet igényel egy ilyen szerződés megkötése. Irodánk nem foglalkozik ilyen feladattal, viszont szívesen tájékoztatjuk a részleteiről és buktatóiról.

A BVG 2. pillér foglalkoztatási nyugdíj kifizetésének több lehetősége is van, akár 59 éves kora előtt. A legtöbben haza költözés vagy svájci vállalkozás alapítása során szabadfelhasználásra kérik. A többség ingatlant vásárol vagy meglévő ingatlan hitelt egyenlít ki a BVG pénzből. Svájci munkaévek, foglalkoztatási feltételek (nem temporär) életkor, bruttó bér és a versicherter lohn befolyásolja a 2. pillér összértékét. Az évente postai úton kapott Vorsorgesausweis kimutatást tegye el a legfontosabb iratai közé.