Kérdezz-Felelek

 1. Automatikus a svájci AHV (állami) és a BVG (foglalkoztatási) nyugdíj utalása? - nem
 2. Akkor is tudom kérni az állami és BVG nyugdíjat, ha már nem Svájcban élek? - igen
 3. Utalják külföldi számlaszámra is? - igen, de kizárólag az Ön nevére szóló számlára
 4. Az AHV-t életem végéig, havi rendszerességgel kapom? - igen, a 44-es skála alapján
 5. Címváltozás, családi állapot változást jeleznem kell? - igen, feltétlen
 6. Megeshet, hogy Svájcban marad a nyugdíjam, ha nem foglalkozom a papírmunkával? - igen, a Stiftungnál jelenleg is 4.6 milliárd CHF van keresetlenül 
 7. Nincsenek irataim, bérpapírok... így is neki tudok látni az ügyintézésnek? - igen, a papírmunka elején nem szükséges sok adat, az AHV 756... száma fontos
 8. Előfordulhat, hogy több kasszánál is van BVG pénzem? - Jó esély van rá, pláne, ha több munkáltatója is volt Svájcban. 
 9. Mi a Stiftung Auffangeinrichtung? Központi Alapítvány; BVG 2. pillér gyűjtőhelye, nonprofit szervezet
 10. A nyugdíjkassza kerülhet felszámolás alá? - igen, ezért az iratait mindig gondosan kezelje
 11. Soha nem kaptam bérpapírokat... Van esélyem meggyőződni arról, hogy a nyugdíjam rendben van? - igen, AHV elszámolást feltétlen kérni szükséges, amely tartalmazza a Svájcban töltött munkaéveket - hónapokat, munkáltató adatait és a jövedelmét is
 12. Van esélyem elmaradt nyugdíjat követelni? - igen, de Önnek kell bizonyítania a munka tényét is idejét (bérpapírok/ szerződés/ rapport/ tanúk/ stb.)
 13. Mennyi svájci munkaév szükséges az AHV nyugdíjhoz? - 1 év, lehetséges megszakítással is
 14. Az AHV nyugdíjat lehet halasztani, esetleg előre hozni? - egyes veszélyes foglalkozások körében jellemző. Általánosságban +/- 1-2 évvel lehet.
 15. A Pensionskasse a BVG másik neve? - igen, lehet 2. säule is a bérpapíron
 16. BVG-t hazaköltözés esetén lehet kérni szabad felhasználásra? - igen, de számos feltétele van a kifizetésnek (Artikel 5 Absatz 1 Bst. a FZG i.V.m. Art. 25f FZG)
 17. Lehet kérni árvasági - özvegyi nyugdíjat Svájcból? - igen, a legfontosabb adatok: halotti anyakönyvi kivonat és az elhunyt AHV 756... száma
 18. Adókorrekcióról bővebben: honlapunk "adó" menüpont - quellensteuer
 19. A svájci tartózkodási engedélyemet megtarthatom? - nem, a hátoldalán (régi igazolvány) írják, hogy költözés esetén vissza kell adni a Gemeindén. Fontos azonban, hogy mielőtt végleg kiadja a kezéből, készítsen róla kívül-belül másolatot, hiszen vámolás során kérdés lesz a belépési dátum is, valamint 65 éves korában az AHV nyugdíj ügyében. BVG esetén a kijelentkező lap = Abmeldebestätigung fontos. 
 20. Mennyi ideig tart az ügyintézés? - AHV körülbelül 6-12 hónap, BVG 4-7 hónap
 21. Mikor kérik a családi állapot igazolásomat? - a papírmunka végén, mert 30 napnál nem lehet régebbi (kivétel quellensteuer tarifa ellenőrzése)
 22. AHV nyugdíjnál még a katonai évek is kérdés? - igen
 23. A nyugdíj ügyintézés során vissza kell mennem Svájcba aláírni? - nem, már a pandémia előtt is elektronikus és postai úton történt az ügyintézés
 24. A papírmunka közben kiderült, hogy nem minden munkáltatóm fizette be a bérpapírokon levont járulékot. Mit tegyek? - először a munkáltatót kell felkeresni, és amennyiben felszámolásra került - megszűnt a cég, abban az esetben a szerződött BVG-kasszát
 25. Válás esetén részarányosan feleződhet a nyugdíj? - igen
 26. Betreibung, elmaradt gyerektartás esetén visszatarthatja a végrehajtó a BVG pénzt? - igen
 27. Svájci egyéni vállalkozóként kérhetem a BVG-t? - igen, az alapítást követő egy éven belül kérheti szabadfelhasználásra
 28. Mit jelent a BVG WEF? - ingatlanra tulajdoni támogatás 2. pillér, minden évben megtalálja a BVG elszámolásain
 29. BVG-t lehet kérni havi utalással is? A nyugdíjba vonulás időpontjától kezdve általában havi járandóság utalása a jellemző, ugyanakkor nyugdíj helyett a tőke egy részét vagy egészét is lehet igényelni. A tőkekifizetésekre vonatkozó pontos rendelkezéseket kérdezze a saját kasszájánál <körülbelül 1500 PK van Svájcban más-más apróbetűs szabályokkal, saját rendelkezéssel> A Stiftung 2021.11.19-én kelt tájékoztatása alapján 2022. januártól havonta kerül kifizetésre a 2. pillér (News - Stiftung Auffangeinrichtung BVG (aeis.ch)
 30. Betegség - baleset esetén is kell BVG-t fizetnem? - Amennyiben a munkavállaló betegség vagy baleset miatt nem tud dolgozni, sem a munkáltatónak, sem a munkavállalónak nem kell nyugdíjpénztári hozzájárulást fizetnie egy bizonyos időponttól. "Der Vorsorgeschutz für die Risiken Alter, Tod und Invalidität bleibt aber weiterhin gewährleistet."
 31. Mindenkinek jár az "überobligatorischen Vorsorge BVG"? - nem, ez "freiwillig"
 32. Nem voltuk összeházasodva, és váratlanul elhunyt az élettársam. Jár nekem ellátás? - A túlélő bejegyzett élettársak ugyanolyan jogállással rendelkeznek a BVG-ben, mint a házastárs - özvegy. Az együttélést bizonyítani szükséges.
 33. 26 éves vagyok, és nem látok BVG levonást a fizetési papíromon... - Ahhoz, hogy valaki kötelezően biztosított legyen a BVG-ben, úgynevezett BVG belépési küszöbértéket / év  21 510 CHF felett (2021-től) kell rendelkeznie.
 34. Mit jelent a Freizügigkeitskonto? - egy elkülönített számla, ahol a BVG pénze parkol
 35. Meddig tudom halasztani - tolni a BVG kifzetést? - 70 éves korig, de számoljon a papírmunkával is, tehát a gyakorlatban 69.5 éves korig.
 36. Kikértem a BVG pénzemet, és mennék vissza Svájcba dolgozni. - nincs törvényben rögzített akadálya, a BSV-vel folytatott tárgyalásaink során többször felmerült ez a kérdés
 37. Milyen iratokkal tudom segíteni a Családomat? - AHV 756... száma, munkáltató(i) neve, címe, tól - ig
 38. A családi állapot igazolás 3 nyelvű, A4-es irat ? - igen, magyar-angol-francia, németre fordítani nem szükséges
 39. Folyamatban lévő papírmunka közben költözöm, már nem EU-s országba... - Ilyen esetben megváltozik az ügyintézés menete.
 40. Folyamatban lévő papírmunka közben váratlan baleset történt... - Ebben az esetben IV nyugdíjjá alakul az ügyintézés. 


A honlapon és annak oldalain található minden képi és szöveges tartalom, valamint azok elrendezése szerzői jogi oltalom alatt állnak és kifejezetten a honlapokon való megjelenést célozzák. A honlap tartalma bármilyen formában történő felhasználása - ideértve annak módosítását, másolását, terjesztését vagy prezentációban történő szerepeltetését, nyilvánosságra hozatalát - kizárólag a tulajdonos kifejezett erre vonatkozó, előzetes írásos engedélyével lehetséges. A weboldalon megjelenő információk kizárólag tájékoztatásul szolgálnak. Kérjük, hogy a naprakész, személyre szabott és teljes körű információk megismerése érdekében a weboldal kapcsolati menüpontjában található elérhetőségeken kérjen tájékoztatást.